Starostlivosť o pleť na jeseň a v zime, alebo keď sa dermatológ rozpíše na tému suchej kože. – Doktorka Sandra

Starostlivosť o pleť na jeseň a v zime, alebo keď sa dermatológ rozpíše na tému suchej kože.

Určite ste si všimli, že s príchodom studeného počasia sa nekazí len naša nálada ?, ale pokožka na tvári sa vysušuje, čo mastnokožci uvítajú ?, ale suchokožci začínajú mať problém ?. Suchá koža bude totiž ešte suchšia, v horšom prípade sa môže objaviť svrbenie, šupinatenie, ale aj dermatitída z vysušenia. Takáto xeróza, ako my dermatológovia nazývame stav, kedy je koža vysušená, je ideálny pre predčasné starnutie, stenčenie pokožky a vznik vrások.

Našou úlohou na zimu teda bude udržiavať ochrannú kožnú bariéru. Tá je tvorená kombináciou lipidov a odumierajúcich a odumretých kožných buniek. Ak je zdravá, zabraňuje prenikaniu škodlivých látok do tela. Keď je kožná bariéra poškodená, pokožka sa javí ako suchá alebo podráždená.

Vlhkosť je nevyhnutná pre dobrý výkon kožnej bariéry. V zime je v pokožke menej vlhkosti a koža tvorí menej lipidov, čo prispieva k suchosti a podráždeniu.

Studené počasie, vietor, suchý vzduch vo vykurovaných miestnostiach sú konštanty, ktoré ovplyvníme ťažšie, ale môžeme sa pozrieť na to, čo pre zdravie svojej pokožky urobiť vieme.

Do prvej línie prichádzajú pojmy v kozmetických prípravkoch, na základe ktorých si viete pomôcť pri výbere správneho typu krému.

?humektant – pritiahne vodu z vonkajšieho prostredia a hydratuje ju. Patrí sem napr. urea, kyselina hyaluronová, ceramidy, ktoré sú súčasťou hydratačného krému s ureou, polomastného a výživného krému www.drsandra.sk

?okluzívum- tzv. ťažký kaliber, pre najsuchšiu pokožku, má v kozmetike dvojitú úlohu. Po prvé, funguje ako bariéra, ktorá zabraňuje strate vody z povrchu pleti. Za druhé chráni pleť pred vonkajšími vplyvmi, ako je studený vietor. V pleti uzamkne vlhkosť, a tým sa zníži jej podráždenie a obnoví sa bariéra kože. Patrí sem napr. kakaové maslo, vazelína, sqalánový okej. Ak vás zaujalo okluzívum kuknite napr. Superelixír.

?emolient- zložka krému ktorá vypĺňa, alebo ak chcete utesňuje pokožku a bráni transepidermálnej strate vody. To je napr. jojobový olej, squalán, makadamiový okej, ktoré nájdete v ACE sére a sére s bakuchiolom a v oleogelelixíre Víla.

Čo ešte môžete ovplyvniť?

1. Užívanie horúcich kúpeľov alebo sprchy môže tiež poškodiť povrch pokožky.

2. Používanie drsných agresívnych mydiel prispieva k vysušeniu pokožky.

3. Silné trenie pokožky pri sušení uterákom môže prispieť k poškodeniu pokožky.

4. Natierajte sa denne bezprostredne po osprchovaní.

Vaša Sandra