Prečo niektorí ľudia starnú rýchlejšie ako iní? – Doktorka Sandra

Prečo niektorí ľudia starnú rýchlejšie ako iní?

Prečo nás postihujú tzv.civilizačné ochorenia? Je dôležitejšia genetika, alebo životný štýl?

Podľa výsledkov mnohých výskumov to vyzerá, že výhovorkám na genetiku pravdepodobne odzvonilo. Zistilo sa, že aj pri genetickej záťaži dokáže váčšinu vecí ovplyvniť sami.

Počuli ste už pojem sirtuíny ?

Sú to proteíny, ktoré majú v organizme dôležitú funkciu pri regulácii rôznych procesov, ako je napríklad metabolizmus, starnutie, reparácia DNA a odpoveď na stres. Sirtuíny sú enzýmy, ktoré katalyzujú deacetyláciu proteínov, čo znamená, že odstraňujú acetylové skupiny z iných proteínov.

Sirtuíny sú dôležité pre reguláciu energetického metabolizmu, pretože pomáhajú zvyšovať efektivitu metabolizmu glukózy a tukov v organizme. Okrem toho, majú aj vplyv na iné procesy, ako napríklad na opravu DNA, kde pomáhajú zabraňovať poškodeniu DNA a súčasne podporujú jej opravu.

Sirtuíny sa tiež úzko spájajú so starnutím. Predpokladá sa, že ich aktivita klesá so starnutím organizmu, čo môže spôsobiť poruchy v metabolizme a zvyšovať riziko vzniku rôznych chorôb súvisiacich so starnutím. Preto sa sirtuíny stali predmetom výskumu, ktorý sa snaží nájsť spôsoby, ako zlepšiť ich funkciu a predchádzať tak vzniku týchto chorôb.

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť hladinu sirtuínov v tele. Niektoré z nich sú:

1. Vek: Sirtuíny sa prirodzene znižujú s vekom. To môže viesť k metabolickým a zdravotným problémom.

2. Strava: Niektoré potraviny môžu ovplyvniť hladinu sirtuínov. Na príklad, resveratrol, ktorý sa nachádza v červenom víne, ale aj v bobuľovom tmavom ovocí v zdravšej forme 🙂 môže zvýšiť aktivitu sirtuínu.

3. Oxidatívny stres: Oxidatívny stres, ktorý vzniká pri nadmernej tvorbe voľných radikálov v organizme, môže narušiť funkciu sirtuínu.

4. Znečistenie ovzdušia: Niektoré štúdie naznačujú, že znečistenie ovzdušia môže ovplyvniť hladinu sirtuínov a spôsobiť metabolické problémy.

5. Životný štýl: Sedavý životný štýl a nedostatok fyzickej aktivity, môžu mať negatívny vplyv na hladinu sirtuínov.

6. Genetika: Výskum naznačuje, že niektoré genetické varianty môžu ovplyvniť hladinu sirtuínu v tele.

Celkovo platí, že na hladinu sirtuínov môže mať vplyv mnoho faktorov.

– zlepšenie životného štýlu

– zahrnutie do stravy potravín, ktoré obsahujú sirtuíny alebo ich stimulujú.

– pravidelná fyzická aktivita môžu pomôcť zlepšiť hladiny sirtuínu v tele a podporiť zdravie.