Ako je to s lepkom v kozmetike – Doktorka Sandra
Máme pre Vás darčeky. Dozvedieť sa viac

Ako je to s lepkom v kozmetike

Podstatou celiakálnej choroby je neznášanlivosť určitých zložiek lepku (gluténu) z obilných zŕn. Glutén je zložený z gliadínu (40 až 50 %), glutenínu (34 až 42 %), iných bielkovín (4 %), ďalej z tukov (3 %), cukrov (2 %) a škrobu (6 %). Najviac zastúpenými zložkami pšeničného gluténu sú glutenín a gliadín. V skutočnosti pravý gliadín obsahujú len rôzne odrody pšenice (Triticum vulgare a iné). V jačmeni obyčajnom (Hordeum vulgare) sa nachádza podobný cereálny prolamín hordeín a v raži siatej – žite (Secale cereale) prolamín sekalín, ktoré sú pre celiatkov taktiež potenciálne nebezpečné. Je možné, aby sa látky rizikové pre celiatikov dostali do organizmu absorpciou z topických kozmetických prípravkov? Odpoveď: NIE. Primárnou podstatou celiakie je škodlivé pôsobenie gluténu v tenkom čreve, pretože organizmus ho nedokáže správne enzymaticky naštiepiť. V žiadnom prípade sa glutén, či jeho zložky gliadín, hordeín a sekalín, nemôžu do organizmu absorbovať cez zdravú kožu, aj keď bežne je rozšírený opačný názor. Kontaktná reakcia na glutén nejestvuje a tieto látky cez kožu z kozmetických výrobkov do krvi nevstupujú.

Ak na koži nastane reakcia na kozmetiku s obilnou bielkovinou, môže ísť o individuálnu reaktivitu prípadne až kontaktnú alergiu na iné bielkoviny – globulíny a albumíny, ale nie na glutén. V takomto prípade je potrebné vyšetrenie u kožného alergológa. Pre gluténsenzitívnych ľudí sú potenciálne rizikové dve skupiny kozmetických prípravkov: 1) kozmetika na hygienu ústnej dutiny, 2) dekoratívna a ochranná kozmetika.