Vplyv stresu na starnutie – Doktorka Sandra

Vplyv stresu na starnutie

Ak ste v strese, cítite sa starší. V skutočnosti to nie len Váš pocit, chronický stres reálne urýchľuje starnutie.

Vedecké štúdie sa zameriavajú na teloméry, čiapky na konci chromozómov. Kedykoľvek sa bunka delí, teloméry v bunke sa trochu skrátia. Keď sa teloméra príliš skráti, bunka sa viac deliť nemôže a zaniká. Toto je kľúčový dôvod starnutia a je to jeden z dôvodov, prečo ľudia nemôžu žiť večne.

Štúdie zatiaľ nevysvetľujú, ako stres skracuje životnosť buniek tvoriacich imunitný systém. Presné mechanizmy, ktoré spájajú myseľ s bunkou, nie sú známe. Momentálne v rámci výskumu veľa teórií hovorí o tom, že stresové hormóny, ako kortizol, by mohli skracovať teloméry a skrátiť životnosť.

Dobrou správou je, že to, čo vieme o strese a starnutí, môžeme využiť vo svoj prospech a máme väčšiu šancu na dlhý a zdravý život.

Vyzerá to tak, že ľudia s pozitívnejším prístupom, môžu lepšie zvládať aj stres. Vhodné sa zdá byť vybudovať si silné sociálne kontakty-rodina, priatelia, prípadne podporné skupiny, v ktorých sa ľudia cítia bezpečne a zdieľajú svoje problémy, pravidelné prechádzky, bicyklovanie či pilates, dokážu pomôcť blokovať účinky kortizolu na starnutie.

V konečnom dôsledku všetko, čo zníži zbytočný stres, spríjemní neskoršie roky.

Niektorí ľudia potrebujú prestať robiť multitasking a koncentrovať sa na prítomný okamih, ako propaguje napr. Eckard Tolle. Iní, vyskúšať dychové cvičenia napr. Wim Hof, alebo iné relaxačné techniky, iní sa možno budú chcieť porozprávať s psychológom, aby našli nový pohľad na svoj život.

Bez ohľadu na spôsob boj so stresom stojí za to a môže pomôcť predchádzať civilizačným chorobám a predčasnému starnutiu.

Cieľom je, aby sa ľudia cítili mladší, zdravší a šťastnejší.