Sme zrodení pre pohyb, nečinnosť nášmu organizmu neprospieva – Doktorka Sandra

Sme zrodení pre pohyb, nečinnosť nášmu organizmu neprospieva

Ako najoptimálnejší pohyb sa javí rýchla chôdza, najlepšie v zvlnenom teréne.

Na druhej strane, nadmerné behanie môže spôsobiť ochabnutie známe ako „bežecká tvár“. Mierne cvičenie (definované ako cvičenie v rámci 40 až 60 percent vašej maximálnej tepovej frekvencie), je nielen zdravé pre udržanie pohyblivosti, správnu hmotnosť, zdravé srdce a pľúca, ale má aj omladzujúci účinok na pokožku.

Pokiaľ budete cvičiť krátko a spotíte sa, čo je princípom tzv. HIIT- vysoko intenzívny intervalový tréning- vykonávanie krátkych intervalov intenzívneho cvičenia, napríklad bicyklovania, šprintu, plávania, skákania na švihadle, za ktorými nasleduje krátka pauza na zotavenie, napríklad v podobe chôdze. Cieľom tejto pauzy je vrátiť tepovú frekvenciu do normálu ešte predtým, ako začnete vykonávať ďalšiu časť anaeróbnej činnosti.

Spojením oboch metód budete môcť žať to najlepšie z oboch.

Prekvapujúco veľmi efektívne je aj veľmi krátke cvičenie, mám vyskúšané. Skrátka, ak máte doma dve malé činky a pár minút denne si s nimi zacvičíte, pri pravidelnom používaní môžete dosiahnuť vynikajúci efekt. Podobné je to s drepovaním pri umývaní zubov 🙂 Netreba preto zúfať a mať výčitky, že netrávite hodiny v posilňovni, ale zaviesť si zvyky do denného režimu. Napr. nakupovať v obchode, ktorý máte na pešo, kávu s kamoškou si dať počas prechádzky. Dobrý zvyk je aj v práci po 50 minútach neaktivity, urobiť si krátke precvičenie tela