Na čo slúžia krémy? – Doktorka Sandra

Na čo slúžia krémy?

Ani pri najväčšej obrazotvornosti nemôžme očakávať, že krém odstráni vrásky.

Jednak to nie je možné z hľadiska štruktúry kože a hĺbky zmien, ku ktorým v procese starnutia dochádza (resorpcia kosti, atrofia hĺbkových tukových tkanív, znížená produkcia kolagénu a elastínu, celkové zníženie objemu glykozaminoglykanov v medzibunkovej hmote atď.) A keďže koža nie je špongia, ale bariéra, transepidermálny a transdermálny prechod látok, ktoré by pôsobili na cieľové štruktúry v hĺbke je pri poznatkoch súčasnej vedy a nárokoch na nosiče účinných látok, veľmi nízky.

Prečo sa teda krémujeme?

Účinné látky v kozmetike majú predovšetkým preventívny účinok. Udržiavanie bariérovej funkcie, hydratácia, zabraňovanie presušeniu kože môže výrazne oddialiť vznik prejavov starnutia a zabrániť predčasnému starnutiu kože.

Samozrejmosťou musí byť ochrana pred známymi urýchľovačmi starnutia, ako UV žiarenie ale napríklad aj fajčenie. Správnou starostlivosťou teda dosiahnete, že starnutie, ktoré je prirodzenou súčasťou ľudského života, nebude zrýchlené, ani predčasné, naopak môžete ho výrazne spomaliť.

Každý chce byť pekný starček, alebo starenka, pretože dožiť sa staroby je privilégium, takže logicky mi vyplýva, že človek by mal byť vďačný, ak sa staroby dožije. Inak (teraz vtip) na Slovensku je to jednoduché, tu vyzývajú 50 ročných ”seniorov” na opatrnosť atď…. Ja som čítala seriózne sociologické prieskumy a tie popisovali, že staroba sa začína po 80 ke. Tak teraz neviem 🙂