Muži sú z Marsu ? a ženy z Venuše :) – Doktorka Sandra

Muži sú z Marsu ? a ženy z Venuše :)

… a dôkazom je, že majú aj rôznu pokožku.

To, že má mužská pokožka iné vlastnosti ako ženská, je predovšetkým spôsobené hormónom testosterónom. Mužská pokožka je preto o približne 20% hrubšia, mastnejšia a tiež inak stárne. Obsahuje viac kolagénu a elastínu a má pevnejší vzhľad.

Obsah kolagénu v mužskej pokožke napríklad klesá konštantne počas rokov, na rozdiel od ženskej pokožky, ktorá ho stráca hlavne v zrelšom veku, najmä po menopauze, kedy sa i viac stenšuje.

Muži majú tiež aktívnejšie mazové žľazy a majú teda aj viac pórov ako ženy. Produkcia kožného mazu je u mužov v priemere až dvojnásobná, v dôsledku čoho sa muži viac trápia s akné. Náchylnosť dospelých mužov na suchú pokožku je teda výrazne nižšia.

Proces stárnutia pokožky sa u mužov prejavuje neskôr, ale keď začne, progreduje rýchlejšie a prejavy starnutia sú výraznejšie.

Mužská pokožka je tiež výrazne namáhanejšia v dôsledku holenia. Muži sa počas života holia približne 13.000 až 15.000 krát?preto je koža mužov často citlivá, podráždená, trpia rôznymi zápalmi a následne tvorbou šupiniek na tvári.

Z uvedeného vyplýva, že i starostlivosť o mužskú pokožku je iná ako starostlivosť o ženskú.

?Je dôležité používať ostré a kvalitné žiletky, ktoré pokožku menej namáhajú.

?Na citlivú pokožku môžu pomôcť tie so zvlhčenými čepieľkami (nehovorte doma lebo o ne prídete ako ja ?)

?Dôležité je tiež pred holením naniesť prípravok na holenie, vďaka ktorému sa žiletka môže po tvári lepšie kĺzať.

?Holiť sa tiež má v smere rastu chĺpkov, nie proti nemu.

?Hydratačné prípravky a tiež prípravky proti starnutiu pre mužov by mali mať ľahkú textúru. Pre mužov je preto z radu kozmetiky Doktorka Sandra vhodný najmä hydratačný krém s ureu v kombinácii s kyslou pleťovou vodou. Mastné produkty mužská pokožka zvyčajne neznáša dobre.

?Vhodná je aj jemná exfoliácia, abrazívny peeling raz do týždňa.