Koža je len jedna – Doktorka Sandra

Koža je len jedna

Okrem toho, že od nej chceme, aby bola bezchybná, má naša koža aj množstvo iných dôležitých funkcií.

Najdôležitejšou, je chrániť organizmus pred vonkajším poškodením, fyzikálnym alebo chemickým ako sú teplo, chlad, tlak,slnečné žiarenie, vlhko, sucho, ale aj rôzne chemické látky. Udržiava teplotu organizmu, zabraňuje strate vody.

Ľudská koža je najväčší orgán. Má povrch približne 1,8 m2 a jej hmotnosť je 4,3–5 kg.

Epidermis je pokrytá hydrolipidickým filmom – emulziou vody a lipidov (tukov). Tento film, udržovaný výlučkami potných a mazových žliaz, pomáha zachovať kožu vláčnu a pôsobí ako ďalšia prekážka proti baktériám a plesniam.

Prečo sa toľko rozpisujem o funkciách kože?

Ak si poškodíme kožnú bariéru, koža stráca obranyschopnosť, stáva sa precitlivenou, vznikajú na nej zápalové svrbivé prejavy. Ja túto kožu volám Tiktoková. Tak veľa produktov, také silné pokušenie vyskúšať. A striedať a vrstviť a…

Pozor, pozor menej je viac. Kožu máme len jednu, nikto nám ju nevymení. Ak sa to so starostlivosťou prepískne, Váš dermatológ Vám s najväčšou pravdepodobnosťou predpíše null terapiu, teda akýsi kozmetický celibát, aby sa koža dala dokopy. A verte mi, to chce veľa veľa času a trpezlivosti počas obdobia, kedy na Vášho dermatológa budete šomrať a potajomky predsa len skúšať nejaké zázračné urýchlovadlo.

Preto sa riadime skôr pravidlom menej je viac a všetko nové v starostlivosti pridávame pomaly, postupne, nemiešame viac nových produktov atď.

Skrátka koža je len jedna a je naša 🙂