Niečo o suchej koži a našom milovanom Superelixíre – Doktorka Sandra

Niečo o suchej koži a našom milovanom Superelixíre

Prečo múdre dievčatá ctia tradície v starostlivosti o pokožku?

K najnovším trendom v starostlivosti o pleť na sociálnych sieťach patrí slugging. Propaguje ju aj krásna Jennifer Aniston. Na rozdiel od mnohých nezmyslov, je táto forma starostlivosti o extrémne suchú pokožku uznávaná a doporučovaná nami dermatológmi už desiatky rokov a vychádzajú z nej všetky naše tradičné recepty určené pre suchú pokožku. Najnovšie podľa sociálnych sietí, táto technika pochádza z Ázie a jej cieľom je udržiavať vašu pokožku neustále hydratovanú, žiarivú a vyživenú. Tu musím trochu polemizovať, tieto recepty používame na Slovensku už vyše 50 rokov, a o tom, ako to bolo predtým som nenašla záznamy.

Suchá pleť trápi veľké množstvo žien a vzniká najmä vplyvom vonkajších, ale aj vnútorných faktorov, ako napríklad zmeny teploty prostredia, vlhkosť či slnečné žiarenie. Kúzlo sluggingu je ukryté v zložkách vazelíny, ktorá je známa svojimi ochrannými vlastnosťami, ako extrémne účinné okluzívum, ktoré vytvára sekundárny hydratačný efekt a udržuje pokožku vláčnu a hydratovanú.

Slugging je proces natierania tváre cez noc prípravkami s obsahom vazelínového oleja, tekutého parafínu. Je to bezfarebná kvapalina, zmes dlhoreťazcových nasýtených uhľovodíkov. Pre kozmetické a farmaceutické účely sa používajú parafinické uhľovodíky vysokej čistoty bez prímesi cyklických uhľovodíkov.

Vazelína je jednoduchá a veľmi okluzívna masť. To znamená, že vytvára ochrannú vrstvu na povrchu vašej pokožky – a táto ochranná vrstva zase pomáha uzatvárať hydratáciu a udržovať vlhkosť v pokožke.

Výhody sluggingu

Ochranná bariéra, ktorú vazelína vytvára na vašej pokožke, pôsobí ako bariéra, ktorá zabraňuje odparovaniu vody z povrchu vašej tváre.

Zvlhčuje: pomocou sekundárneho okluzívneho efektu zadržiava v pokožke vodu.

Chráni: zabraňuje tomu, aby sa vonkajšie škodliviny dostali do kože a spôsobili podráždenie.

Opravuje poškodenie: vrstva krému s vazelínovým olejom na noc môže pomôcť zabrániť ďalšej strate vody z pokožky a umožniť jej, aby sa sama napravila.

Ako to spraviť?

Slugging je celkom jednoduchý. Tu sú kroky, ktoré treba dodržať, aby ste ho začlenili do svojej nočnej starostlivosti o pleť.

Pripravte si pokožku

Slugging by sa mal vykonávať iba na vyčistenej pokožke. Vyhnite sa výrobkom s prísadami, ako sú alfa-hydroxykyseliny, beta-hydroxykyseliny a retinoidy, pretože tak ako krém zadržiava vodu, môže niekoľkonásobne zvýšiť účinok týchto látok a spôsobiť podráždenie pokožky.

Slugging nie je vhodný pre každého

Pokožka, ktorá je mastná, už nepotrebuje ďalšie pridávanie lipidov, môže vyvolať vznik milií, akné, alebo iné zápalové dermatózy.