Hyperpigmentácie II. časť – odstraňovanie nežiaducich fľakov na koži – Doktorka Sandra

Hyperpigmentácie II. časť – odstraňovanie nežiaducich fľakov na koži

Ak by som mala po lete povedať jednu tému s ktorou ma najčastejšie oslovujete v mojej poradni, boli by to určite nežiadúce hyperpigmentácie. Nemyslím teraz rôzne znamienka, ktoré musí vyšetriť kožný lekár dermatoskopom a pri zmenách tvaru, okrajov, veľkosti chirurgicky vyrezať a poslať na histologické vyšetrenie. Myslím tým tie otravné mapy, ktoré sa tvoria na čele, lícach, brade nad hornou perou, ale aj na chrbtoch rúk a, neohrozujú Vás na živote, ale strpčujú Vám život.

Viacerí voláte po odporučení účinného krému, ktorý pigmentácie odstráni rýchlo, účinne a najlepšie natrvalo. Verte, že ak by taký existoval, problém hyperpigmentácii by zmizol.

Problematika pigmentácií je pomerne komplexná, čo sa týka príčin, ale aj spôsobov odstraňovania. Platí jediná 100% vec a tou je, že fľaky sú spôsobené UV žiarením. POZOR! u predisponovaných osôb aj minimálnou dávkou, a áno aj cez okno auta, či kancelárie. Život nie je spravodlivý, niekto môže tráviť na pláži celý deň, iného v decembri “šlahne” slniečko spoza mraku cestou do roboty. Tak to je. Preto, ak ste už niekedy v živote zaznamenali hyperpigmentáciu, výhodné bude pre Vás denné používanie UV ochrany a to aj v zime.

Čo sa týka sér, krémov, tinktúr, klinicky skúšané sú rôzne substancie napríklad arbutín, kyselina azelaová, kyselina kójová, deriváty rezorcinolu, ako je B-rezorcinol, vitamín C a jeho deriváty, retinol s jeho prírodný brat bakuchiol, alfa, beta hydroxykyseliny, kyselina mliečna atď….. Ich účinok v kozmetike, v koncentráciách ktoré dostanete vo voľnepredajných krémoch je pomerne nízky, skôr preventívny.

V minulosti používaný hydrochinón je síce účinný, ale pre potencionálne karcinogénny efekt v EU zakázaný v kozmetike. Vysoké koncentrácie účinných látok sa používajú v dermatologickej ambulancii formou peelingov.

Najúčinnejším spôsobom odstránenia je laser (Qswitch, Alexandrit, frakčný ablačný alebo neablačný CO2 laser), alebo kvalitné IPL kedy žiarenie prechádza cez kožu, ktorú nepoškodzuje.

Cieľovou štruktúrou je melanín, ten sa účinkom tepla poškodí a následne je z kože vylúčený. Zákrok je nebolestivý, po zákroku pigmentácia stmavne a je možné ju prekryť make upom. Zima je najvhodnejšie obdobie na vykonanie zákroku, ktorého účinok bude trvať, ak sa budete dôsledne chrániť pred UV žiarením, pretože odstránením hyperpigmentácie neodstraňujeme Vašu predispozíciu k jej vytvoreniu. Preto počas slnečného obdobia odporúčam UV ochranu 50 plus a to aj v zime počas slnečných dní.

Ak teda siahate po mojej kozmetike www.drsandra.sk, viete z horeuvedeného, že sú pre Vás vhodné ACE sérum a sérum s bakuchiolom. K tomu prikúpte v lekárni napr. kompaktný makeup Avene 50 plus. Ak sa pigmentácií chcete zbaviť, využite zimu na kúru IPL, alebo laserové ošetrenie Qswitch/ Alexandritovým laserom.