13 dobrých rád pre pleť v roku 2023 – Doktorka Sandra

13 dobrých rád pre pleť v roku 2023

Pleť tvorí bariéru medzi vonkajším prostredím a vnútorným organizmom, má termoregulačnú, imunologickú funkciu, reguluje vodnú rovnováhu, má senzorické funkcie, pomáha vylučovať nepotrebné látky z organizmu a neposlednom rade má estetickú funkciu. Stav kože odráža spôsob starostlivosti, ktorú jej venujeme.

Tu sú niektoré tipy na to, ako sa starať o pleť v novom roku:

1. Používajte vhodný krém na pleť:

Vyberte si krém, ktorý je vhodný pre váš typ pleti a obsahuje účinné zložky, ako sú vitamín C, retinol, alebo jeho šetrnejšiu formu bakuchiol, kyselinu hyaluronovú, močovinu, squalán, ceramidy, antioxidanty, kolagén, koenzým Q10, panthenol.

2. Používajte tonikum:

Tonikum pomáha odstraňovať nečistoty a čistiť póry. Vhodná je kyslá pleťová voda, ktorá pomáha udržovať prirodzený, kyslý plášť na koži.

3. Používajte exfoliačný produkt:

Exfoliácia pomáha odstraňovať odumreté bunky pokožky a uľahčuje prenikanie hydratačných produktov do pokožky. Vhodné je raz do mesiaca podstúpiť profesionálnu mikrodermabráziu.

4. Používajte hydratačný produkt:

Hydratácia je dôležitá pre zachovanie pružnosti a jemnosti pleti. Používajte hydratačný produkt s vysokým hydratačným potenciálom ako je napr. urea.

5. Používajte ochranný krém proti slnku:

Slnko môže spôsobiť predčasné starnutie pokožky a vznik pigmentových škvŕn. Používajte ochranný krém s vysokým SPF počas dňa, aby ste chránili svoju pleť pred škodlivými účinkami slnka.

6. Používajte výživný nočný krém s vitamínmi:

Použitie výživného nočného krému pomôže obnoviť a hydratovať pokožku počas spánku.

7. Pite dostatok vody:

Dostatočný príjem tekutín je dôležitý pre zdravie pleti. Pite aspoň 8 pohárov vody denne, aby ste zabezpečili, že vaša pleť je hydratovaná a svieža.

8. Dbajte na svoj spánok:

Dostatočný spánok je dôležitý pre zdravie pleti. Snažte sa spať aspoň 7-8 hodín denne, aby ste pomohli obnoviť a regenerovať pokožku. Choďte spať pred polnocou.

9. Jedzte zdravo:

Zdravá strava, zelenina, ovocie, zdravé proteíny, omega mastné kysliny, redukcia príjmu soli a cukru a bielej múky sú dôležité pre zdravie vašej pokožky.

10. Nefajčite

11. Nepite alkohol namiesto resveratrolu z červeného vína si dajte radšej hrozno a iné tmavé bobuľové ovocie.

12. Pohybujte sa. Prekrvenie kože pri športovaní pomáha prívodu kyslíka a živín tam kde je to potrebné

13. Meditujte, potlačíte tak negatívne dôsledky stresu a znížite hladinu kortizolu v krvi, čím potlačíte chronický zápal.