Pokračovanie: odstraňovanie pigmentácií – Doktorka Sandra

Pokračovanie: odstraňovanie pigmentácií

Najlepšou liečbou je prevencia, teda UV filtra tak , aby pigmentácia vôbec nevznikla. Z množstva krémov na odstránenie pigmentácii, ktoré sú na trhu, podľa skúseností veľmi nepomáha žiaden (ak by existoval, laserové ambulancie by boli prázdne) s výnimkou účinnej látky hydrochinon, ktorá je na lekársky predpis. Je považovaný za najúčinnejší lokálny prostriedok na zmiernenie hyperpigmentácie. Môže sa však používať iba obmedzenú dobu, pretože rovnako ako určité formy chemického peelingu, môže pleť dráždiť, dokonca až do štádia erózie. Jeho použitie je v EU je obmedzené (osobne ho predpisujem na recept na vyzdvyhnutie v Rakúsku, ak mi zlyhá laserová liečba).
Klinicky skúšané sú rôzne substancie napríklad arbutín, kyselina azelaová, kyselina kójová, deriváty rezorcinolu, ako je B-rezorcinol a vitamín C a jeho deriváty. Ich účinok je pomerne nízky.
Najúčinnejším spôsobom odstránenia je laser (Qswitch, Alexandrit, frakčný ablačný alebo neablačný CO2 laser), alebo kvalitné IPL kedy žiarenie prechádza cez kožu, ktorú nepoškodzuje. Cieľovou štruktúrou je melanín, ten sa účinkom tepla poškodí a následne je z kože vylúčený. Zákrok je nebolestivý, po zákroku pigmentácia stmavne a je možné ju prekryť make upom.
Pokiaľ nemáte dosah na kvalitnú laserovú ambulanciu, alternatívou je aj chemický píling.
Po odstránení pigmentácie Vám predispozícia k jej tvorbe nezmizne, preto je dôležité hlavne prvú sezónu po odstránení dôsledne dodržiavať ochranu pred UV na postihnutom mieste.